Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura

Bez autora
Apr 28 2024

Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura.

Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.

Namijenjeni su financiranju projekata zelene transformacije, za što do 2026. godine namjeravaju izdvojiti približno 100 milijuna eura.

Obveznice su u prvoj prodaji ponuđene pozvanim investitorima. Iskazali su interes u ukupnom iznosu od 112 milijuna eura, čime je konačna nominalna veličina izdanja premašena za 62 milijuna eura. "Ovim se potvrđuje povjerenje i potpora slovenskih ulagača u poduzeće Gen-I i posljedično najavljenim projektima zelene transformacije čije je financiranje namijenjeno za ovu emisiju", objavili su danas putem internetskih stranica Ljubljanske burze. .

Zelene obveznice u apoenima od po 100.000 eura izdane su danas u nematerijaliziranom obliku upisom na račune imatelja obveznica u Središnjem klirinško depozitarnom društvu KDD. Gen-I će pripremiti prospekt za njihovo uvrštenje na Ljubljansku burzu i dostaviti ga Agenciji za tržište vrijednosnih papira.

Ovo je drugo izdanje zelene obveznice jedne od kompanija Gen-I grupe. Tvrtka Gen-I Sonce izdala je 2017. godine prvu slovensku zelenu obveznicu kojom je osigurala 14 milijuna eura za financiranje zelene energije i projekata povećanja energetske učinkovitosti. "Održavamo zeleno financiranje kroz tržište kapitala kao jedina nefinancijska institucija u Sloveniji", naveli su.

U 2023. godini Gen-I grupa je prema nerevidiranim podacima ostvarila nešto manje od 2,9 milijardi eura prihoda i 24,8 milijuna eura čiste dobiti. Grupacija ove godine planira 3,5 milijardi eura prihoda od prodaje, dok bi se neto dobit trebala zaustaviti na 23 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik